Veiligheid voor alle honden is Prioriteit!

Indien u uw hond uit handen geeft wilt u voor uw hond de beste zorg en begeleiding, daarom streef ik voor elke hond naar een stabiele, veilige en ontspannen wandeling. Hierbij kijk ik niet naar het ras maar naar het welbevinden en passend gedrag van de hond (en) die zich aansluiten in de roedel.

Om de honden tijdens een groepsuitlaat een vaste structuur, maximale veiligheid en een aangename wandeling aan te kunnen bieden selecteer ik alleen honden die goed met hun begeleider en andere honden overweg kunnen.

Welke honden mogen mee met groepsuitlaat van Hondenuitlaatservice Ambra?

Algemeen

 • honden die voor een tijdbestek van een jaar op vaste dagen minimaal 1 x per week mee wandelen (dus niet sporadisch of eenmalig)
 • die in bezit zijn van een hondenpaspoort
 • honden die opgenomen zijn in uw WA verzekering

Gedrag

 • honden die sociaal vaardig zijn tegen mens, hond en dier
 • honden die geen agressieve confrontaties opzoeken en deze uit de weg gaan
 • die los kunnen lopen en luisteren naar de basis commando’s (bijv. zit, blijf, hier, volg, af / lig)
 • honden die niet ‘overmatig’ blaffen
 • honden die niet domineren, extreem druk of nerveus zijn
 • die niet alleen gefocust zijn op mensen en/ of een speeltje
 • honden die andere honden niet willen najagen
 • die niet overmatig de aandacht vragen zodat de uitlaatservice zich niet op de andere honden kan  consenteren
 • honden die niet overmatig op teefjes rijen

Fysiek

 • honden die minimaal 6 maanden oud zijn
 • honden die één uur mee kunnen lopen, ook al is dit op een laag tempo
 • gesteriliseerde of gecastreerde teven (i.v.m. wegloop en dek gevaar) en bij voorkeur gecastreerde reuen
 • honden die ingeënt zijn tegen Parvo, hondenziekte, ziekte van Weill, besmettelijke leverziekte en kennelhoest en een inentingsboekje hebben
 • honden die zijn tegen wormen, vlooien en teken

Alvast bedankt voor uw begrip.

Verder omtrent veiligheid...

Wandelen met een roedel

Honden in een losloopgebied uitlaten is op een manier zoals het wat mij betreft altijd zou moeten zijn: los waar ik tijdens de wandeling hun begeleider ben.

Honden hebben net als mensen drie manieren om te reageren als zij onzeker of angstig zijn namelijk in de aanval (agressie), bevriezen van vluchten. Een corrigerende snauw met de boodschap “ga weg, dit is niet prettig” is normaal. Door honden te selecteren die stabiel zijn en met name confrontaties uit de weg is het voor iedere hond een feestje om mee te gaan wandelen. Hierdoor is het ook mogelijk dat  onzekere en/of getraumatiseerde honden mee in de roedel kunnen lopen.

Naast dat ik hun kundige begeleider ben leren de honden ook veel van elkaar. De kracht van hondenuitlaatservice Ambra is dat ik met stabiele vaste groepen honden werk. Door het creëren van een stabiele omgeving worden de honden elkaar vrienden en kan onzeker gedrag binnen weken worden omgebogen naar ontspanning in het lijf en het vergroten van het zelfvertrouwen.    

Verder is er nog een stelregel m.b.t. het uitlaten van honden waaronder: of allemaal los of allemaal vast en laat aangelijnde honden niet in elkaars buurt. Door een hond vast te houden wordt hij/ zij door de lijn en de energie van zijn begeleider in zijn bewegingsvrijheid en communicatie beperkt. De hond kan niet vrij communiceren en dit kan (nare) gevolgen hebben voor de hond. Een hond in een roedel aan de lijn houden is te vergelijken met een kind die als enige wordt vastgehouden in een grote speeltuin terwijl de andere kinderen lekker rondrennen en spelen.

Door honden te selecteren die los kunnen lopen, goed met anderen overweg kunnen en naar basiscommando’s luisteren is de wandeling voor elke hond een prettige en veilige ervaring. Hierdoor wordt het zelfvertrouwen voor alle honden vergroot en worden zij meer weerbaar en sociaal vaardig.

Benadering

Gedurende de wandelingen geef ik uw hond een positieve, rustige en consequente benadering zonder de hond ergens toe te dwingen of te forceren. Ik pas me aan op het karakter en tempo van uw hond, ik observeer hun gedrag en zorg ervoor dat iedere hond zich veilig en vertrouwd bij mij voelt. Eventuele bijzonderheden zal ik direct na de wandeling aan u doorgeven.

Groepsgrootte

Kwaliteit staat voorop en daarom wandel ik, in tegenstelling tot de meeste uitlaatservices, met maximaal 6 honden per wandeling. Hierdoor krijgen de honden niet teveel prikkels, blijft de rust in de kleine groep gewaarborgd, is de groep overzichtelijk en heb ik controle over de honden. Tevens kan ik de honden door mijn kleinschaligheid goed observeren en hen ook persoonlijke aandacht geven tijdens de wandeling.

Weersomstandigheden

Er wordt door weer en wind gewandeld en ik streef ernaar om de uitlaatdiensten zoveel mogelijk door te laten gaan. Bij extreme weeromstandigheden, hitte of kou wordt de wandeling aangepast aan de behoefte van de honden. Als de wandeling van het vervoer onverantwoord is dan wordt de uitlaatdienst uit veiligheidsoverwegingen afgelast. Ik zal u hiervan direct op de hoogte stellen.